Andrea Anastasakis se declară „un călător cu normă întreagă” încă din anul 2012. Australianca este un blogger de turism care a ajuns până acum în 39 de țări de pe cinci continente. Ea a scris totul despre călătoriile sale pe site-ul personal Rear View Mirror. Recent, a făcut o vizită și în România, iar câteva dintre destinațiile românești au reușit să îi schimbe complet părerea despre țara noastră.
„Nu știu de ce aveam o părere atât de proastă despre România înainte să o vizitez. Mă așteptam să semene mai mult cu Balcanii și mai puțin cu Europa de Est. Mă gândeam că va fi mai puțin șlefuită, dar în realitate orașele se aseamănă destul de mult cu ce găsești în restul Europei, cu frumoase centre istorice, bucătărie tradițională și modernă delicioasă plus câteva castele foarte tari”, a scris Anastasakis după prima sa vizită în țara noastră.
Timișoara – un oraș ideal pentru iubitorii de arhitectură
Călătoria a început la granița cu Ungaria. „Este un loc bun pentru a începe o călătorie prin România, având în vedere că drumul te duce direct în orașul unic Timișoara”, menționează ea.
Foto: Mediafax Foto/Laszlo Raduly
Bloggerul de turism recunoaște că a ajuns la Timișoara cu puține cunoștințe legate de acest oraș, dar că a descoperit că el are „cea mai interesantă arhitectură” pe care a văzut-o în Europa. „Este un oraș extraordinar pentru iubitorii de arhitectură”, spune australianca.
Care a fost singurul lucru care a impresionat-o la Hunedoara
Andrea Anastasakis a făcut următoarea oprire în România la Hunedoara. Aici a ținut să viziteze Castelul Huniazilor, cunoscut și sub denumirea de Castelul Corvinilor. „Unii spun că Vald Țepeș sau Dracula a fost ținut prizonier în Castelul Corvinilor în secolul al 15-lea”, le spune ea cititorilor blogului său.
Foto: Mediafax Foto/Marius Smadu
„Merită să faci un ocol pe la Hunedoara dacă ești interesat de castel. Restul orașului seamănă puțin cu un oraș fantomă cu afaceri eșuate și suburbii asemenea unor ghetouri”, adaugă ea menționând, totodată, că nu și-ar fi petrecut seara în Hunedoara dacă ar fi știut mai multe despre acest oraș.
Australianca a fost tentată să rămână în România datorită Sibiului
Bloggerul străin spune că a realizat că România se aseamănă cu Europa Occidentală abia atunci când a ajuns la Sibiu. „Sibiul poate fi confundat cu ușurință cu un oraș german, lucru care nu este surprinzător având în vedere că mare parte din el este construit de către germani exilați, saxonii Transilvaniei”.
Foto: Mediafax Foto/Catalin Cadan
„Am fost tentată să rămân aici o vreme”, adaugă Anastasakis, explicând că în acest oraș românesc găsești multe cafenele, muzee și magazine, dar și că în România viteza internetului este una dintre cele mai bune din lume.
Ce părere i-a lăsat Brașovul bloggerului străin
Călătoria australiencei a continuat cu o vizită la Sighișoara, unde a gustat ciorbă și papanașii românești, și cu o oprire la Brașov.
„Până în acest moment al călătoriei cele mai multe orașe pe care le-am întâlnit era destul de mici și de liniștite cu străzi curate și clădiri joase. Brașov este exact opusul. Vechiul oraș istoric era energetic cu festivale, cafenele, magazine care erau toate extrem de aglomerate, iar periferiile erau pline cât vedeam cu ochii de blocuri înalte”, povestește ea.
„Brașov este întruchiparea felului în care mă așteptam să arate un oraș românesc”, concluzionează australianca.
Nu au lipsit nici vizite la cetatea Râșnovului și la Castelul Bran. „Castelul Bran este cel mai vizitat din România și merită văzut”, scrie ea.
Foto: Mediafax Foto/Lucian Muntean
Castelul Peleș a fost însă cel care a impresionat-o cu adevărat pe turista străină. Deși a avut parte de unele dificultăți în a ajunge la el, australianca spune că Peleșul este în opinia sa unul dintre cele mai frumoase castele europene pe care le-a vizitat.
„Peleș este castelul cel mai de poveste din România și stilul în care este încadrat cu grinde din lemn în stil neo-renascentist este chiar unic”, povestește bloggerul.
Capitala nu a impresionat-o pe turista străină
Ultimul punct de oprire pe traseul australiencei Andrea Anastasakis prin România a fost Capitala. Cel mai important oraș al țării noastre nu a impresionat-o însă pe turista străină.
„În afară de uimitorul Palat al Parlamentului, nu au fost multe lucruri interesante pentru mine în București. Este doar un alt oraș mare”, a scris ea.
Bloggerul străin spune că dacă se va întoarce în România va evita cu siguranță Capitala și își va petrece tot timpul în Timișoara și în Sibiu.